D      
   
 
Deze pagina wordt opgedragen aan de Nederlandse MiddenGolf piratenzenders van vroeger !!
 

Mijn naam is Harri Kujala (foto) en ben geboren in 1959. Ik ben een Finse DXer, wonende in het Zuiden van Finland, in een plaatje genaamd Naantali. Sinds 1973 ben ik alle frequenties aan het afluisteren, KG, MG en FM. Vandaag de dag luisteren ik voornamelijk naar de FM voor een DX signaal en heb ik al 1000 FM stations vanuit heel Europa ontvangen. Zie http://kotisivu.dnainternet.net/harriku/fm_qsl.html voor meer informatie hierover. Ik werk voor twee commerciële radio stations in Turku als music manager, Radio Auran Aallot  (www.auranaallot.fi) en Radio Majakka (www.radiomajakka.fi).

Tijdens de jaren 1976 tot 1992 en daarna zo nu en dan, luisterde ik naar Nederlandse MG piratenzenders hier in Finland. Toen woonde ik in Isokyrö, in het Mid-Westen van Finland, 40km ten oosten van Vaasa. Ik heb honderden Nederlandse piratenzenders ontvangen op de 180 meterband (1605 – 1680 kHz) en 227 meterband (1300 – 1335 kHz). Elke avond probeerde ik wel wat te ontvangen.
Tijdens die dagen had ik ook mijn eigen piraat op 48 meters (6205/6272 kHz).
Onze piraat werd genoemd Radio Bambino. Hier is een foto van onze studio.
Het werd gepubliceerd in één soft-porno-magazine genoemd Ratto (jaar 1980).
Wij werden nooit gepakt!

Ik denk dat ik ongeveer 500 verschillende piratenzenders heb ontvangen, maar de meesten blijven onbekend. Het was erg moeilijk om een stationsnaam te horen door of een slecht signaal of storing van een ander. Ook was mijn Nederlands ook niet al te best, wat het alleen maar moeilijker maakte. Maar ik leerde de stations namen te herkennen en ook de lokaties van de piratenzender in kwestie. Dit was gemakkelijker wanneer de piratenzenders zogenaamde QSO’s hadden, signaal rapportjes geven aan elkaar, tijdens het testen van de zenders. Dit gebeurde bijna elke avond, eind jaren 70.

Ook hadden deze 180mb stations lange muziek programma’s tijdens de avond uren, die uren konden duren met verzoekjes voor luisteraars en andere piratenzenders. In het  begin was ik verrast dat er een telefoon nummer werd gegeven om verzoekjes door te bellen, of dat ze hun lokatie doorgaven, zoals: ‘Dit is Waterman Radio vanaf Studio Elburg en goede avond’. Helaas heb ik  nooit naar piratenzenders gebeld, ook al had ik hun telefoon nummer. De muziek wat gedraaid werd was 100% Nederlandstalig of polka, wat voor mij erg vreemd was. Internationale piratenzenders op de 227mb draaide voornamelijk pop en/of rock muziek.

Ik heb verschillende piratenzenders een rapport gestuurd, met details zoals de frequentie die gebruikt werd, de tijd en afstemming van het signaal. Dit stuurde ik dan op met een opname die ik gemaakt had van de piratenzender in kwestie. Daarna vroeg ik om een bevestiging van mijn ontvangst door middel van een brief of een QSL kaart. Het was erg interessant om ze te verrassen met een brief uit Finland, omdat de piratenzenders meestal een programma aan het maken waren voor luisteraars in hun regio.
(
De knipsels van de krant 1 , 2)

Ik heb ongeveer 200 brieven en/of QSL kaarten mogen ontvangen van de Nederlandse piratenzenders. Helaas stuurden ze lang niet allemaal wat terug, ongeveer 55 % van de 180mb piraten stuurden wat terug. Ik heb ook honderden stickers en kaarten mogen ontvangen. De meeste piratenzenders hadden een eigen sticker of QSL kaart. Sommige daarvan waren ook actief op de 27mc.

Het was uiteraard erg moeilijk om contact adressen te vinden van piratenzenders, omdat ze hun adres niet zo vaak gaven, of ik snapte er niets van (met uitzondering van de Internationaal draaiende piratenzenders op de 227mb). Dus elke keer als ik een nieuw contact had gelegd, vroeg ik om adressen van andere piratenzenders. Ik stuurde daarom altijd een lijst mee met namen van piratenzenders waarvan ik nog adressen zocht. Met dit systeem kreeg ik een heleboel persoonlijke adressen van de piratenzenders zelf. Een heleboel piratenzenders gebruikten postbus adressen, meestal de Internationaal draaiende piratenzenders.(Foto van mijn statistiek-boek 1977-78)  

Tijdens het begin van het luisteren op de MG, gebruikte ik een 40 meter lange draad antenne (1976-1978), dat later werd veranderd in een 150 meter lange ‘L’ antenne. De ontvanger was een TRIO 9R-59DS met een frequentie uitlezing (Foto van mij vanaf 1979 hier). De afstemmingen waren meestal matig tot redelijk, maar soms erg sterk omdat de piratenzenders in kwestie soms wel meer dan een kilowatt aan vermogen gebruikte. Maar er waren ook piratenzenders die maar 50 Watt gebruikten en soms nog minder. Op deze pagina vind je wat audio fragmenten van 1977. Het zijn kopietjes van kopietjes, en daarom is de kwaliteit lang niet goed, maar wel duidelijk.

Via deze pagina’s heb ik alle piratenzenders in een lijst gezet, naar wie ik een DX rapport heb gestuurd. Helaas heb ik geen exacte rapport lijsten meer liggen, lijsten met datum en tijden, dus deze lijsten zijn niet compleet met alle stations die ik heb ontvangen.

Ik heb ook bijna alle stickers, QSL kaarten en brieven in digitale vorm omgezet. De brieven zijn niet mooi, maar ze zijn wel origineel en geeft een impressie van de piratenzender in kwestie en het persoon erachter.

De enige reden om deze collectie op het Internet te zetten, is omdat het toch iets speciaals is, iets unieks.

Als er iemand is die mij kent en/of herinnert en je hebt nog een oud rapportje van me liggen, dan zou ik het op prijs stellen als ik daar een kopie van zou kunnen krijgen. Uiteraard kan je altijd contact met me opnemen, als je dat leuk lijkt.

Vandaag leef ik in Naantali-city en ik kan niet MG meer luisteren (veel interferenties)!!

Radiogreetings,

Harri Kujala, Naantali, Finland            (e-mail: harriku at dnainternet.net)    at=@